Thursday, November 22, 2007

Oppasdienst / paardenpraat en een kippencomplotOnze vrienden Wes en Joanie vieren Thanksgiving (en blijven daar een aantal dagen) bij hun zoon in Corpus Christi, zodoende "passen" wij nu op hun ranch, 25 paarden en een stuk of 18 ezels. We gaan er minimaal 2 x per dag naar toe en Hans controleert elke dag of het hek nog helemaal heel is (en het zijn heel wat meters hek) en ik verzorg de paarden. De ezels hebben voldoende hooi dus daar hebben we geen omkijken naar behalve dan of er niet een gewond is geraakt uiteraard. Paarden voeren is toch heel anders als het er een heleboel zijn, Wes heeft meer dan voldoende "round bails" (ronde hooibalen van zo'n 1500 pound per stuk) overal op het weiland gelegd dus aan eten geen gebrek. Alleen als je met een emmer loopt om de zorgbehoevende paarden te voeren wordt je toch stevig gehinderd door een paar zeer opdringerige loslopende paarden daar. Het lijkt wel polonaise elke keer maar is wel heel grappig. Omdat het nu zo koud is (vannacht gaat het zelfs bijna vriezen !) zijn we vanmiddag nog wel even een poosje bezig geweest een paar heel jonge paarden naar binnen te krijgen zonder dat de rest van de volwassen paarden ook mee naar binnen glipt.
Ben blij dat wij er zelf niet zoveel hebben .....(Hans nog blijer ha ha)

Vandaag hebben we ons rode schuurtje omgebouwd tot kippenhok, geweldige plek voor het gevederde volkje: legplanken, zand en hooi, eten en water. Wat kan een kip zich nog meer wensen ? Echter na de afgelopen 2 avonden kippen vangen hebben 2 kippen en de haan besloten eind van de middag heel hoog in de boom achter het huis te gaan zitten !
Daar gaan we met geen mogelijkheid bij komen dus morgenochtend zullen we wel bijtijds wakker gemaakt worden. Nu maar proberen of we ze "goedschiks" in hun nieuwe huis kunnen krijgen. Ze zijn toch slimmer dan we dachten !

4 comments:

Annemiek said...

Nou, je hebt het behoorlijk druk met het vee!
Heb je ook stokken in het hok voor de kippen op te slapen? Als je kippen eieren leggen en je wilt dat ze op een bepaalde plek gaan leggen, kun je er nep eieren neerleggen ( zelfs een ronde steen werkt).
Kippen zijn zo honkvast, als ze eenmaal door hebben waar ze moeten slapen zit je goed. Misschien moet je tijdelijk iets van draad maken zodat ze overdag niet rond kunnen lopen. Dan moeten ze 's avonds wel hun hok in, en als ze dat eenmaal doorhebben zullen ze daar ook steeds terug komen.
Of lok ze met eten ruim voor het donker wordt in hun hok.

Anonymous said...

@ Hoi Annemiek, Bedankt voor de tips en de dames hebben nog geen ei gelegd, ik heb wel legplanken maar geen stokken dus die zal ik morgen nog erin maken. Ik zal blijven proberen ze te lokken met voer, vandaag is er slechts 1 kip even in de nieuwe schuur geweest maar direct weer vertrokken helaas.

MissFluffy said...

Eigenlijk best grappig dat ze jou doorhadden hihihi.
Eens ze weten waar ze moeten slapen ,moet je er niet meer achter .Toch niet met kippen ,ik heb hier vroeger pauwen gehad en die sliepen blijkbaar liever op het dak van de schuur dan erin,Probleem was dat de schuur zokort tegen de omheining stond en als ze er 's morgens afsprongen dus meestal de verkeerde kant opsprongen en ofwel in mijne tuin zaten ofwel bij de buren en vangen doe je ze niet gemakkelijk hoor.Daarom dat ik jou al bezig zie ,ik ken het !
Misschien iets voor jullie ,want ondanks het vele pluimvee dat ik vroeger had , pauwen zou ik dolgraag terug hebben maar dan liefst van kleinsaf zodat je ze wat tam krijgt.
Van dieren kun je toch ontzettend veel plezier hebben .

Groetjes Nancy

Anonymous said...

Inderdaad zijn kippen gek op stokken om op te zitten. Je kent de uitdrukking " met de kippen op stok" toch wel. Als ze het eenmaal door hebben zul je ze niet meer hoeven vangen, dan komen ze vanzelf wel. Mijn vader legde ook altijd nep eieren neer omdat we anders de eieren op de meest vreemde plaatsn tegen kamen, behalve waar we ze wilde.

Leuk werkje al die paarde en ezels van Wes.

gr petra