Monday, April 13, 2009

De broekriem aanhalen



















Het is ook recessie op het weiland inmiddels ...


Voorheen kregen de paarden en ezels 2 balen hooi per 2 weken, maar dat werd zo onderhand een beetje te gek. Een baal hooi kost ongeveer $ 55,-- en als ze het nu helemaal op zouden eten tot de laatste hooispriet maar neen: ze gaan erop staan, in slapen, ze P& P-en erop, ik had het er helemaal mee gehad. Zie op de foto hoe groot zo'n baal is, ze zijn alleen te verplaatsen met een tractor met spie en hefinrichting. Kleine vierkante balen zijn ook verkrijgbaar maar relatief duurder en bovendien hebben we geen plek om ze droog te leggen en elke keer een paar balen halen schiet ook niet op.
Omdat ik deze verspilling niet langer meer kon aanzien en het BB-pistol ook niet ver genoeg schiet ;-) om ze van van het hooitrappen te weerhouden, heb ik vorige week een grote "hooiruif" gemaakt met dikke palen en een stevig hek. Breed genoeg voor de paarden om gemakkelijk met zijn 3-en van te kunnen eten en zodanig dat de ezels er dus niet meer van kunnen eten als de paarden er staan (de paarden willen niet dat de ezels ervan eten namelijk), en als de paarden klaar zijn is het gewoon even op.

De hooirol ligt nu aan "onze" kant van het hek waar ze niet bijkunnen en 3 x per dag voer ik ze hooi in de ruif en ze krijgen pas nieuw als alles is opgegeten.
Dat werkt goed en had ik veeeeel eerder moeten doen, dan had ik nog zeker 10 rollen hooi gehad ipv nog maar 4: ik doe nu van 1 baal al 1.5 week ! Maar goed, al doende leert men.
De ezels zijn het er niet zo mee eens maar paardenhooi is te rijk voor ezels (ezels horen gewoon gras en struikgewas te eten) en dus hebben wij de dikste ezels van de hele regio zo ongeveer, ze zijn ongezond dik eigenlijk dus is voor de langorige dames stevig de broekriem aangehaald nu.

Vanavond hadden we nog net even een mooie zonsondergang en er liepen ineens weer 4 grote herten in het weiland, jammer dat ik ze niet goed op de foto kon krijgen, het zal niet lang meer duren voor er weer bambi's rondspringen buiten.

9 comments:

Petra said...

Wreed, hoor, die arme ezels! Die zijn een Ritz gewend en nu moeten ze het opeens met McDonald's doen ;). Maar begrijpelijk, als het zoveel geld bespaart!

Kristel Holsbeek said...

ocharme die ezeltjes;-) maar ik kan het wel begrijpen...

sisely said...

Tja de crisis die houd iedereen in de greep, en tja dan zit er niks anders op om even te minderen, och arme diertjes maar volgens mij komen ze niet om van de honger of wel?

Annemiek said...

Arme ezels, maar voor hun eigen bestwil. Goed idee om het zo te doen, je betaald je scheel.

Bibi said...

Ik wist niet dat die balen zo duur waren, als het kon zou ik die van ons jullie kant op rollen want hier liggen ze maar te liggen!
Groetjes uit Liberty

Anonymous said...

haha tja die eeuwige 'zwangerschappen' bij de ezels had je al als een HINT kunnen zien;-)xT

www.vandijkjes.pomt.nl said...

De broek riem aan halen, je zet die arme beesten gewoon op een diet.....

Dat hppi is ook inderaad duur zat. Veel te duur in in te P&p...hahah

gr petra

MissFluffy said...

Amai ,ik had echt geen flauw benul dat zo'n baal hooi zoveel geld kost .

Leuk,die lente ...alles begint terug te herleven ,ook de dieren die zich zo laten zien.

Groetjes Nancy

Monique said...

Wij doen ook zuinig aan met hooi hoor. Ze vertrappen het, gaan er inderdaad op staat p..pen en p.ssen en eentje sopt het nog rustig in de drinkbak ook.

Ook hier afgepaste hoeveelheden in ruiven, zowel binnen als buiten!

Gelukkig is hier weer veel vers gras inmiddels.