Sunday, October 26, 2008

onze benedenbuur man/vrouw



We hadden al een poosje het idee dat er 's nachts "iets" aan het roven was rond het huis, de kippen willen na een onrustige nacht niet meer in de schuur slapen en zijn weer in de cederboom gaan slapen. Dus volgens de buurman moest ik maar een schaaltje kattenvoer of hondenvoer neerzetten aan de rand tot waar het buitenlicht overgaat in duisternis.....Eergisterenavond zag ik toen ik de buitendeur op slot deed en nog even door het raampje keek naar het bakje kattenvoer een bleke horizontale staart voorbijkomen en dacht "Clyde (onze rode kat) is toch binnen ???" dus deur open en poes roepen maar het was dus bepaald Clyde niet maar een erg grote Opossum, het beest keek niet op of om en liep rustig om de hoek van het huis waar al sinds we hier wonen steevast een ingang onder het huis gegraven is en opengehouden wordt door "iets". We weten nu dan eindelijk wat het is, een Opossum dus. Het grappige is dat afhankelijk van hoe ze gefotografeerd worden het ene moment het een schattig diertje lijkt en het andere moment een afgrijselijk grote rat met enorme scherpe tanden.
Hoe dan ook: een Opossum is een buidelrat, en het oudste zoogdier van Texas (ik dacht altijd dat de Armadillo dat was)en in de tijd van de dino's kwamen ze al voor. Er zijn wat leuke bijzonderheden over deze buidelrat:
Ze krijgen zelden rabies en andere ziektes; jonge opossums kunnen ondersteboven aan een tak aan hun staart hangen (later worden ze daar te zwaar voor); het zijn geen agressieve dieren (hoewel iedereen hier zegt dat ze extreem agressief zijn dus dat gaan we niet uitproberen); het zijn nachtdieren die solitair leven; ze zijn immuun voor het gif van ratelslangen en eten ze dan ook graag op, ook copperheads (slang) schijnen ze erg lekker te vinden; ze kunnen zichzelf erg slecht verdedigen en in noodsituaties raken ze in shocktoestand (stijf lichaam en bijna geen ademhaling) en lijken ze dood waardoor de aanvaller geen trek meer in ze heeft; ze zijn geen familie van de rat maar eten ratten, muizen, fruit, kakkerlakken en jammer genoeg lusten ze ook een kippetje af en toe maar vertel zo'n beest maar eens dat ie dat niet mag doen.... ik heb zojuist dan ook weer zijn/haar bakje kattenvoer buiten op het stoepje gezet.

6 comments:

Kristel Holsbeek said...

Wat een leuk huisdiertje hebben jullie daar;-)

Annemiek said...

Die hebben we ook een keer in het kippenhok gehad. Gelukkig konden we hem eruit zetten voordat hij zich tegoed deed aan een kip. Wel een goed beestje zo te lezen, je laat hem daar wonen? Misschien als je hem eten geeft dat hij van je kippen afblijft :)

Monique (Nieuwen Oord) said...

Het moet niet gekker worden;-)

Anonymous said...

Iek, je moet er niet aan denken dat zo iets rond je huis loopt.Het is (wel een beestje) maar het ziet er niet zo 'huis dier' achtig uit.Zou er shrik van krijgen.Gratis en voor niks, toch op letten geblazen.

Petra said...

Er is ook een Engelse uitdrukking: "Play possum", wat zoiets als net doen of je slaapt of je koest houden betekent. Het is een hele menagerie daar bij jullie, hi hi.

Anonymous said...

Wel ,ik had het nog nooit eerder gezien .En algoed ook maar want het is niet bepaald schattig te noemen .Ik veronderstelde dat het meer leek op een rat dus bij deze heb ik weeral iets geleerd.We horen ze wel eens als we bij Hazel zijn .Maar nu kan ik er een gezicht op plakken 'lol'.

Groetjes Nancy