Wednesday, January 06, 2010

We zitten er warmpjes bijIn vergelijking met alweer sneeuw in Nederland en vooral de ijzige kou verder noordelijk van ons, wel al op zo'n 2.5 uur rijden geloof ik, is onze winter natuurlijk peanuts. Maar niet als je gewend bent aan gemiddeld zo'n graadje of 25 Celsius minimaal het hele jaar door bijna. Stoken we in een normaal "weerjaar" 6 x de open haard, we stoken nu elke avond -al een paar weken- want het vriest nog steeds elke nacht en later deze week zelfs kans op -8 celsius in de vroege ochtenduren. In het douchegebouw flusht Don de toiletpotten s' avonds zodat ze droog staan, anders vriezen ze kapot met een beetje pech en dan hopen we maar dat de dunne (wel geisoleerde) plastic leidingen onder het gebouw en van alle kranen op de hookup plaatsen het zullen houden met zulke kou want daar is eigenlijk niets op berekend hier. In huis kunnen we voorlopig lekker warm zitten, ik had een cord eikenhout besteld en die werd eind van de middag afgeleverd, nu weet ik meteen weer hoe groot een cord is pfff, zie hieronder ;-) (ik weet niet of er een Ned. naam hiervoor is). Het is inderdaad een LARGE amount of wood, het ligt nu netjes opgestapeld droog in de paardenvoerschuur en als we elk jaar zo'n winter krijgen als nu kunnen we nog 3 jaar stoken. Met gemak.

A full cord is a large amount of wood. It measures 4 feet high by 4 feet wide by eight feet long (4' x 4' x 8') and has a volume of 128 cubic feet.

6 comments:

www.vandijkjes.punt.nl said...

Jeeetje zeg ik loop achter. Moest effe bijlezen hoor.Allereers een heel gezond en happy new year!

-8 hah koud he... Wij stoken zo'n hoeveelheid hout er in een mum doorheen want onze houtkachel brand 24/7. Gelukkig hebben wij een hele grote bron voor gratis hout.. Maar hier moet zelfs de gewone kachel er bij aan want onze hout kachel kan het soms niet eens aan. Gelukkig is het hier nu overdag ook aangenaam een -8 of zo maar het weekend gaan we weer naar Syberische temperaturen.

gr petra

Kasaka said...

Het is allemaal relatief, natuurlijk. Hier is het erg koud, maar het sneeuwt (gelukkig!) niet. Het Nederlandse klimaat is nat, ook als het koud is. Hiet wordt het juist heel droog met echte koude. Succes er maar mee!

Sisely said...

Koud lijden kun je nog altijd, nee lekker warm er bij zitten is veel beter.In NL is het echt aan de koude kant, met sneew! Stook ze maar lekker(doe ik ook).Suc6 ermee.

B. said...

Dat is een hoop hout zeg, gelukkig dat je dat makkelijk kan krijgen.
Hier ook wel maar Scott en zn broer doen dat soort dingen liever zelf, zeggen ze, al ben ik blij dat we geen hout nodig hebben (want: vloerverwarming) want ik weet dat Scott er binnen korte tijd genoeg van zou hebben in de kou hout te moeten staan hakken.
Hopelijk kunnen al die leidingen bij jullie de kou doorstaan.

MissFluffy said...

Je kunt nu wel een tijdje voort .
Hier ook zo'ne vrieskoude en als je zo haardvuur kunt aansteken met koude dagen geeft dat toch veel gezelligheid .Wij zitten dus zonder hout maar gelukkig nog warmte genoeg van de chauffage .

Groetjes Nancy

Martin said...

Heerlijk, echt hout stoken en de warmte van het vuur op je huid voelen gloeien!!! :-)

Wij moeten het met een 'gas' fire place doen, hahaha... Is ook wel warm, maar echt hout heeft toch wel iets meer dan gas.