Sunday, September 11, 2011

Bosbranden, mensen en eekhoorns


Het is uitgebreid in het nieuws in NL blijkt uit de vele berichten die we krijgen (bedankt voor het meeleven !) en hier ook op TV: de bosbranden in Texas. Zie op de foto van de brand bij Bastrop.
Gelukkig zitten wij er een stuk vandaan (knock knock) en hoe minder mensen ergens wonen des te minder kans op brand denken we maar pfff want de meeste wildfires onstaan nog steeds door mensen geloof ik. (zie verderop in dit "verhaal") Op TV zijn de beelden ook verschrikkelijk, hele woonwijken bij Bastrop (een prachtig natuurgebied daar) liggen volledig in de as, om nog maar niet te praten over het aantal acres dat in vlammen is opgegaan in heel Texas, het is bizar veel. Het zijn met name grasvuren die ontzettend snel gaan (een paar feet per minuut) want vanaf mei heeft het eigenlijk niet meer noemenswaardig geregend, gisteren hoorden we nog van een kennis dat bij hem aan de overkant van de weg 75 acres + al het hooi voor de koeien in no time in vlammen opgegaan is.
Gelukkig ook dat elk dorp hier heel wat vrijwillige brandweermannen (en vrouwen) heeft die er alles aan doen aan de bestrijding van vuur en de politie treedt keihard op nu. We hadden ook voor het eerst sinds we hier wonen een Red Flag Warning (extreem gevaar voor brand)

Maar er zijn zo van die mensen....
Onze wreckerman vertelde dat hij vorige week een auto moest ophalen, iemand had met pech aan de kant gestaan in zijn truck en (hoe stom kun je zijn) zijn brandende sigarettenpeuk uit het autoraampje gegooid in het droge gras. Dat ging snel want WOOSH auto in de fik, politie erbij en ipv een ticket mocht hij direct naar de gevangenis.

Onze vriend Wes vertelde dat iemand ergens een vracht hooi had weten te bemachtigen maar zelf geen vervoer had ervoor dus hij zou helpen ermee, ze stonden daar midden in een weiland (stel je voor zo ver je kunt kijken droog gras) waar ze de balen aan het laden waren. Komt er een manneke voorbij op de tractor, brandende sigaret in het hoofd en een tractor die diesel lekt....
Wes heeft nog nooit zoveel haast gehad om ergens vandaan te komen vertelde hij.


En soms is er niets aan te doen: in de krant stond dat er een eekhoorn kortsluiting had veroorzaakt terwijl hij ergens aan een stroomdraad (wat hier overal bovengronds loopt) zat te knagen, hij was ontploft en brandend naar beneden gevallen in de droge struiken. Tja wat begin je dan nog.

Nu maar hopen (maar dat doen we al maanden) dat het dan toch eindelijk een keer gaat regenen..

7 comments:

Countrydon said...

We hebben net een paar dagen door Texas gereden en het was inderdaad niet te harden van de hitte en de droogte. Gelukkig staat alles van jullie nog overeind. Ik zag mensen op TV die alles kwijt waren en hadden bezuinigd op de brandverzekering!

Kristel Holsbeek said...

Pff dat het maar heel snel begint te regenen bij jullie!!
God hoe kunnen mensen toch zo stom zijn met hun sigaret en/of andere dingen...blij dat de politie dan wel heel streng optreed!! Vuur kan zo snel gaan!!
Spijtig dat Petra niet een beetje water naar jullie kan sturen....zo kan minder gebruiken en jullie veel meer...
Veel sterkte!!

MissFluffy said...

Eigenlijk crimineel gedrag hebben sommige om zo achteloos te werk te gaan .Voor de mensen die onder de branden lijden ,is het niet te vatten alles wat je hebt opgebouwd kwijt te geraken .
Vreemd toch ,hier gaat geen ene dag voorbij zonder regen en dit al voor maanden en daar krijg je niet eens een druppel te zien .
Hopelijk blijf je van zulke misere gespaard en dat de regen ook eens jullie kant mag opkomen he !

Gr, Nancy

Sisely.nl said...

Voor jullie hoop ik echt dat het gaat regenen, ja hoorde het op tv van bosbranden...moest meteen aan jullie denken... Veel sterkte

Anonymous said...

en jullie dus ook niet knagen aan electriciteitsdraden he......!xJeZus (Hier regent het weer/nogsteeds).

petra timmer said...

this toch eigenlijk bizar. Half NY verzuipt zo ongeveer en jullie doen een moord voor een bui regen. Hier kunnen we geen regen meer zien.

gr petra en stay safe...

Annemiek said...

Ik hoop dat jullie eindelijk wat regen krijgen, zoals Petra zegt, bizar!