Saturday, January 14, 2012

BITTERBALLEN ! jawel



Het is al jarenlang een speekseltrekker van formaat bij ons: een foto van een kroket of bitterballen (er zijn zo van die mensen die vinden het leuk om ons te vertellen / emailen dat ze die avond even lekker bij de snackbar een broodje frikadel of kroket gaan halen ;-) of een email met een FOTO erbij, dat is nog erger. Vooral die van zo'n lekker dikke Kwekkeboom, die zijn het ergst, slik.
Maar............hoera hoera, het is GELUKT...............ZELF BITTERBALLEN MAKEN ! de reden: Ik had dus vorige week via internet kroketten besteld, frituur schoongemaakt, verse 100% plantaardige olie erin en hop kroketten gebakken, de smaak was goed maar tjonge het leek wel kauwgom aan de binnenkant zo taai en ik had ze echt goed gebakken zoals het moest, geen gruwelijke beelden van opengebarste kroketten in de frituur en zo, maar gewoon niet wat we ons ervan voorgesteld hadden. En dus heb ik gisteren bouillon gekookt, een roux gemaakt, het geurde al veelbelovend dus ik had goede hoop, daarna het hele spul door elkaar geroerd en proeven en proeven tot je er misselijk van bent en dan een nacht laten staan. en vandaag kroketten draaien, nou ja.... het spul was zo kleverig dat ik met goed fatsoen er geen kroket van heb kunnen maken (zo goed ben ik ook weer niet ;-) dus dan maar bitterballen gemaakt. Wat een gekledder is dat, ik hou daar helemaal niet van, auto onderdelen met olie eraan en zo maakt me allemaal niet uit, afgebroken nagels, paarden op de kont krabben ik heb er geen moeite mee maar kleverige ragout (of deeg) aan mijn -goed schoongepoetste en geschrobde- handen, tussen je vingers en onder je nagels brrrr wat een vies gevoel is dat.
Maar goed, het went want om nu 3 dagen ragout te eten is ook wat tenslotte, dus we hebben dapper verder gepaneerd en ballen gedraaid, ik had er voorzichtig maar niet te veel gemaakt.... na een uurtje heb ik ze in het (niet te) hete vet gedaan en ooohhhh wat zijn ze LEKKER !!! ze smaken echt naar hollandse bitterballen ! boven verwachting zijn ze gelukt al zijn ze wel Texas size geloof ik maar ik ben erg trots op mezelf dat snap je wel natuurlijk, de rest van de ragout heb ik ook bitterballen van gemaakt en die gaan de vriezer in. Nu zal dit voor menigeen een simpel recept zijn om te maken maar voor mensen met mijn geduld is het absoluut een culinair hoogstandje en dus gaan we volgend weekend gewoon chinees halen (met Sushi voor mij) dat is een stuk gemakkelijker en inclusief heen en weer rijden kost het nog minder tijd ook ;-) ;-)

Op de foto de "rauwe" bitterballen voor in de vriezer, die andere zijn al op namelijk...

11 comments:

Kristel Holsbeek said...

een dikke proficiat!! Ik doe het je niet na...

MissFluffy said...

Ze zijn inderdaad Texas size !
Ik zou er ook niet weten hoe aan te beginnen maar kan me heel goed voorstellen dat ze je goedgesmaakt hebben .Ze zien er heel goed uit .

Gr, Nancy

Anonymous said...

wel met mosterd....Doesburgse/Zaanse mag ik hopen???? en een prikkertje met nederlands vlaggetje erin..? en niet te vergeten ALTIJD aan de eerste heel erg je gehemelte en tong verbranden...hoort er allemaal bij; cheers;-D xT

Unknown said...

Zelfs hier, onder Brussel krijg ik trek...
;-)

Petra said...

Knap, zeg! Het zou mij niet lukken.

Car said...

Na wat geexpirimenteer met de juiste paneermeel (de fijne bevalt ons het best) hebben wij ze ook al een paar keer gemaakt. Na een keer een hoop werk heb je als je een flinke hoeveelheid maakt er nog een paar keer gemaks plezier van.
Eet smakelijk

Annemiek said...

Yummy!

Sisely.nl said...

Het zou mij niet lukken, dus goed gedaan zeg dat ze wel gelukt zijn de bitterballen.Mmmm jammie jam.

Bibi said...

Potverdikkie zeg, nou MOET ik ook bitterballen hebben lol!

Anonymous said...

Heerlijk he..Wij hebben ze ook al eens gemaakt. Moet het weer eens doen...

gr petra

Natasja Valentijn said...

Oh wat heerlijk! Ga er van watertanden....bitterballen...yummie!